Laikam ejot, uzkodas nekad nav izgājušas no modes.
Siļķes zem goda mēteļa
“Siļķe zem kažoka” – interesanta slavenās uzkodas variācija, kas ir reprezentablāka, bet tajā pašā laikā nebūt ne sarežģīta. Kopumā ar šo kulinārijas terminu sauc tādu vai citādu ēdienu (pat saldu), kura sastāvdaļas slāņos izkārto platās caurspīdīgās glāzēs. Šajā gadījumā tiek izmantots šis princips. Mēs samazinājām sastāvdaļu skaitu, atstājot bietes, zivis un kartupeļus, bez kuriem “Siļķe zem kažoka” vienkārši nav iedomājama.
Lai pagatavotu 6 porcijas, jums būs nepieciešams:
Paipalu olas – 6 gab.
bietes – 300 g
kartupeļi – 300 g
dilles – 2 zariņi
majonēze – 140 g
20% tauku skābais krējums – 40 g
zaļais sīpols – 2 mazi kātiņi
viegli sālīta siļķes fileja – 300 g
sāls, svaigi malti melnie pipari – pēc garšas
Paipalu olas uzvāra cieti vārītas (apmēram 5 minūtes pēc ūdens vārīšanas). Noņemiet no karstuma, atdzesējiet olas zem tekoša ūdens.
Rūpīgi nomazgājiet bietes. Vāra, līdz kļūst mīkstas (1,5 h), vai cep cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 190 °C, vienu stundu. Ļauj pilnībā atdzist.
Kartupeļus “Siļķes zem kažoka” pagatavošanai rūpīgi nomazgā ar birstīti un vāra, līdz tie kļūst mīksti. Notecina sakņu dārzeņus un ļauj tiem pilnībā atdzist. Nomazgājiet un nosusiniet dilles un izņemiet raupjos kātiņus. Pārējos sīki sasmalcina.
Atdzesētās bietes nomizo un sasmalcina ar blenderi, līdz tiek iegūts vienmērīgs biezenis. Pievieno sasmalcinātās dilles, majonēzi un skābo krējumu. Nedaudz sāls un piparu. Rūpīgi samaisa.
Nomazgā, nosusina un smalki sagriež zaļos sīpolus. Siļķes fileju sagriež nelielās šķēlītēs vai kubiņos, vienlaikus atdalot sīkus kaulus. Izkārto plašu glāžu apakšdaļā. Pievieno zaļos sīpolus.
Kartupeļus nomizo un sagriež mazos kubiņos. Ieliek glāzēs uz siļķes un zaļajiem sīpoliem. Virsū uzziež biešu biezeni. Olas nomizo un sagriež uz pusēm. Ar tām rotā katru glāzīti.
Gurķu rullīši ar sieru un tunci
Gurķu rullīši ar sieru un tunci – ļoti elegants ēdiens, kas lieliski iederēsies pie jebkura svētku galda. Tajā pašā laikā mini ruļļi tiek pagatavoti no pieejamiem produktiem un ļoti ātri. Lielākās grūtības sagādā gurķu sagriešana plānās šķēlītēs, citādi tos būs grūti sarullēt. Un pievērsiet uzmanību: jo plānākas būs zaļo sīpolu un zeltaino sezama sēklu spalviņas, jo apetītiskāk izskatīsies uzkoda.
Lai pagatavotu 6 porcijas, jums būs nepieciešams:
vidēja lieluma gurķi – 400 g
krējuma siers vai biezpiens – 200 g
tuncis savā sulā – 1 kārba (250-300 g)
zaļie sīpoli – 1 neliels ķekars (20-30 g)
sezama sēklas – 20 g
olīveļļa – 1-2 ēd.k. l.
sāls
svaigi malti melnie pipari
Lai pagatavotu gurķu rullīšus ar sieru un tunci, sagrieziet gurķus gareniski 6-7 mm biezās sloksnēs. Garšojiet ar nedaudz sāls un piparu un ļaujiet dažas minūtes nostāvēties – gurķiem jākļūst lokanākiem.
Izmetiet tunča konservus sietā un ļaujiet iztecēt visam šķidrumam. Zaļos sīpolus sagriež plānās šķēlītēs, dažus atstājiet malā dekorēšanai.
Sajauc tunci ar olīveļļu un krējuma sieru līdz viendabīgai masai. Pievieno zaļos sīpolus un vēlreiz samaisa. Ja nepieciešams, pievieno piparus un sāli.
Nosusiniet gurķu strēmelītes ar papīra dvieļiem. Uz katras sloksnes uzliek pildījumu. Uzmanīgi satin rullīšos. Ruļļus novieto vertikāli uz šķīvja. Ja ir palicis pāri kāds pildījums, to var salikt uz ruļļiem.
Lasi vēl: Es audzēju sīpolus maisā: Pārsteidzoši rezultāti (ietaupot vietu, laiku un naudu)
Uz sausas pannas apgrauzdē sezama sēklas, maisot 1-2 minūtes. Rullīšus pārkaisa ar atvēlētajiem zaļajiem sīpoliem un sezama sēklām un pārkaisa ar olīveļļu. Uzreiz pasniedziet.
Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…..